Wanneer je hormonen niet in balans zijn, kan dat een aantal klachten geven, zoals bijvoorbeeld mood-swings. Voor veel vrouwen herkenbaar waarschijnlijk. Het hormonale systeem is vrij complex, maar er zijn een aantal factoren die kunnen bijdragen aan een goede balans…
Herstel de balans van je hormonen
Hormonen beïnvloeden veel processen in je lichaam, zoals je slaapritme, spijsvertering, vruchtbaarheid en je humeur. Er zijn heel veel verschillende hormonen, maar we zullen er een aantal onder de loep nemen, welke essentieel zijn voor een good- mood en goed werkende spijsvertering (dat is tenslotte mijn vakgebied and what this blog is all about!).
Hormonen werken goed samen, zolang er balans is. Maar wanneer je hormoonproductie ernstig verstoord is, bijvoorbeeld door stress, creëer je een teveel van het ene en daardoor heb je vaak een tekort aan de tegenhanger. Door een disbalans kunnen er vage klachten ontstaan. De juiste verhoudingen tussen oestrogenen, testosteron en progesteron, kunnen nog wel eens schommelen.
Welke hormonen zijn uit balans?
Dat is niet zomaar een optelsommetje. Er zijn verschillende hormoonanalyses beschikbaar, of je kunt een afspraak maken met een hormoonfactor trainer bij jou in de buurt. Heb je bijvoorbeeld te weinig testosteron ten opzichte van oestrogeen? Dan kunnen de volgende symptomen je bekend voorkomen; weinig spiermassa, relatief veel vet op buik en borst bij mannen, bleek gezicht, slappe huid en laag libido.
Of te veel oestrogeen ten opzichte van progesteron? Het oestrogeen heeft de eigenschap vocht en vet vast te houden, wanneer er sprake is van oestrogeen dominantie ten opzichte van progesteron. Ook kan hoofdpijn, acné, pijnlijke gewrichten en gespannen borsten bij vrouwen hiermee te maken hebben. Dit is slechts een kleine greep uit verschillende klachten.
Wat kun je zelf preventief doen om disbalans te vermijden?
Probeer je stressniveau zo laag mogelijk te houden door op tijd, ofwel, iedere dag een ontspanning- moment in te bouwen. Verminder (of stop) de inname van suiker en overeet je niet aan ‘snelle’ koolhydraten. Ook is het belangrijk om voldoende eiwitten per dag te eten en wat zeker zo belangrijk is, is om iedere dag goede, gezonde vetten te nuttigen, zoals avocado, vette vis, noten en een goede olijfolie. Een gezonde levensstijl is dus erg belangrijk voor het verkrijgen en behouden van een goede hormoon balans.
Sporten en hormonen
Dat sporten goed voor je is weten we inmiddels allemaal wel. Endorfines (feel-good hormonen) komen vrij en je humeur vaart er wel bij. Maar wist je dat door de juiste training, testosteron en het groeihormoon extra worden aangemaakt? Hierbij worden vetten verbrand en spieren opgebouwd. Kijk, dat willen we! Krachttraining met daarbij een hoge intensiteit, met veel tempo wisselingen zijn hiervoor ideaal. Deze training wordt ook wel Hiit genoemd. Door grote spiergroepen (zoals benen) aan te spreken, wordt het metabolisme maximaal aangesproken.
Slaap lekker en voel je fit
Door aan de slag te gaan met bovengenoemde tips, ga je als vanzelf beter in je vel zitten en dat komt je nachtrust ook ten goede, welke ook van essentieel belang is voor je hormoonbalans. Als laatste tip heb ik nog een recept van een Maca smoothie voor je. Dit knolgewas uit Peru heeft een interessante werking op je feel-good hormonen, doe er je voordeel mee!
(635)