Is rode wijn gezond? De heilzame werking van rode wijn

Heilzame werking van rode wijn Today i meet

Éen van de geheimen voor een lang en gezond leven van de mensen uit de Blue Zone is dat ze dagelijks 1 á 2 glazen (vaak zelfgemaakte) rode wijn drinken. Dat rode wijn resveratrol bevat en veel goede en gezonde eigenschappen heeft is mij wel bekend, maar hoe het precies in elkaar zit? Daar wilde ik meer van weten…

heilzame werking van rode wijn Today i Meet

Rode wijn, een godendrankje…

De oude Grieken en Romeinen wisten toen al dat rode wijn een heilzame werking heeft op het menselijk lichaam. Inmiddels is er al veel onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van rode wijn. Zo blijkt dat na het drinken van deze godendrank de bloedvaten soepeler worden en de kans op hart en vaatziekten vermindert. Rode wijn bevat polyfenolen en deze antioxidanten hebben een beschermende werking op de cellen in je lichaam, oftewel kanker bestrijdende nutriënten. Antioxidanten hebben ook een anti-aging effect op lichaam. Daarnaast zorgt rode wijn er ook voor dat de vetopslag in de cellen niet zo makkelijk gaat. Des te meer reden om een goed glas wijn bij je gezonde maaltijd te nuttigen. De hersenactiviteit neemt toe en zou het de kans op Alzheimer verlagen…

Welke druif:

De kwaliteit van de druiven en het type wijn schijnt ook nog van invloed te zijn. Zo worden Cabernet Sauvignon, Pinot Noir of Merlot aangeraden. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je jezelf nu iedere dag tebuiten gaat een flesje wijn omdat het zo goed is haha….Éen á twee glazen per dag volstaat echt. Ik wil ook nog benadrukken dat je niet persé aan de wijn moet als je niet van alcohol houdt. Er zijn ook nog genoeg andere manieren om antioxidanten binnen te krijgen, maar voor de wijnliefhebbers onder ons is het goed nieuws zou ik zeggen.

Heilzame werking van rode wijn Today i Meet

Waarom is rode wijn gezonder dan witte wijn?

Bij het fermenteren van de wijn wordt bij rode wijn de gunstige plantenstoffen behouden (eerst worden de druiven geplet en daarna direct in vaten gedaan, inclusief de velletjes, pitjes en takjes). Bij witte wijn worden deze velletjes ed. vóór het fermenteren verwijderd. Rode wijn bevat daardoor een veel hogere concentratie aan stoffen als reservatrol, polyfenolen en dus antioxidanten. 

Dagelijks een glas rode wijn?

Het is ofcourse geheel aan jezelf of je nu wel of niet dagelijks een glaasje rode wijn bij het eten of in de avond neemt. Volg je gevoel, dat is altijd je beste raadgever. Ik vond het in ieder geval té leuke informatie om niet te delen, but don’t shoot the messenger.

 

Santé!

 

 

(569)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.