De zin van Detox

column TodayIMeet

Mijn dochter van 21 komt thuis met de mededeling een sappenkuur te gaan volgen voor vijf dagen. Vijf dagen, geen vast voedsel en zelfs geen glas wijn. Respect voor deze student, moet ik zeggen. De rest van het gezin vindt het maar onzin en daarom zoekt ze steun bij mij. ‘Mam, leg jij eens uit waarom een detox-kuur goed voor je is?’ Alle ogen zijn op mij gericht. Want tja, ondanks dat ik een ‘healthy lifestyle’ deskundige ben, houd ik ook erg van de geneugten des leven.  ‘Nou?’, dringt mijn man aan. ‘Oké, er zijn verschillende redenen waarom je af en toe een detox zou kunnen inlassen’, begin ik mijn relaas…

Afvallen met een natuurlijke vetverbrander

PH-waarde

‘Misschien weet je dat de ph-waarde van je lichaamscellen een neutrale/ basische waarde van zeven zou moeten hebben. Dit is de ideale gezonde situatie. Vaak eten en drinken we veel dingen die erg verzurend werken; zoals alcohol, zuivel, koffie, eiwitten, vlees enz. Door de hele dag verse, puur en onbewerkte groente/fruit sapjes te drinken, ben je aan het ontzuren en gaat de ph-waarde van je lichaam omhoog. Daarnaast krijg je gedurende die dagen een mega shot van vezels, vitaminen en mineralen binnen.’ Manlief kijkt nog steeds bedenkelijk. De jongste puberdochter van het gezin merkt op dat je zeer waarschijnlijk ook gaat afvallen en studentendochter werpt een triomfantelijke blik op mijn zoon, welke vaak in de sportschool te vinden is. ‘Er is nog een aantal voordelen’, ga ik verder.

groene smoothie Today I Meet.

Autofagie

‘Kennen jullie de term Autofagie?’, vraag ik. ‘Nee, mam. Vertel maar gewoon’.  ‘Autofagie betekent letterlijk ‘zelf en eten’. Sommige cellen in ons lichaam zijn beschadigd en kunnen op den duur zorgen voor een grillige groei. Door overdag minimaal zes uur achterelkaar niks te eten, treedt Autofagie in werking. Door dit proces gaan de cellen zichzelf schoonmaken, recyclen en kapotte celonderdelen worden verwijderd. Het ‘afval’ wordt verwerkt tot aminozuren, die weer helpen bij de opbouw van je lichaam. Het is een reset voor je cellen. De zogenaamde positieve stress die je creëert door niet te eten, wekt autofagie op.’ De kids haken nu af geloof ik, maar manlief is één en al oor. ‘Dat is wat ik al een paar maanden, iedere dag doe’, concludeert hij. ‘Inderdaad’, zeg ik. ‘Dat principe heet eigenlijk intermittent fasting, maar is ook een vorm van detox‘, geef ik toe. Hierbij eet je ná het avondeten niks meer, en sla je het ontbijt over. Op deze manier vast je ook doordat je, inclusief de nacht, ongeveer achttien uur lang niet eet. Al met al is hij vijftien kilo afgevallen, zonder dat het hem enige moeite koste. Maar belangrijker nog; hij ging zich beter voelen.

Mentale detox

Er zijn dus verschillende wegen die naar Rome leiden. Ik las eens in de één  á twee weken één intermittent fasting dag in. Daar voel ik me goed bij en zo houd ik balans. Luister naar je eigen lichaamswijsheid en de manier die voor jou goed voelt. De theorie werkt en doet heel veel goed voor je gezondheid op celniveau. Dat is zelfs wetenschappelijk onderzocht door de Japanse celbioloog  Yoshinori Ohsumi . Hij heeft de Nobelprijs voor Geneeskunde gewonnen met zijn onderzoek naar autofagie.

 ‘Mam, je draaft door’, zegt puberdochter gapend. Maar ik ben juist op dreef. Ik wil aangeven dat er nog zoveel meer over detox te vertellen valt. ‘Er bestaat ook zoiets als mentale detox’, probeer ik nog. Maar de mind en de maat is vol. Iedereen gaat van tafel. Genoeg over detox dus. Goed, dat bewaar ik dan maar voor een volgende column.

Studentendochter komt nog even terug als iedereen weg is. ‘Mam, ik doe het eigenlijk alleen voor de lijn, om de vakantiekilo’s eraf te krijgen. Ook goed schat.

(207)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.