Autofagie door intermittent fasting

Autofagie door intermittent fasting

Je zult misschien denken, daar heb je weer een nieuw dieet, maar autofagie heeft niks met een dieet te maken. Het is een methode om cellen in je lichaam te laten herstellen. Dat je daarbij waarschijnlijk ook eventueel overgewicht aanpakt is mooi meegenomen, toch?

Wat is Autofagie?

Dit Griekse woord betekent letterlijk ‘zelf en eten’. Sommige cellen in ons lichaam zijn beschadigd en kunnen op den duur zorgen voor een grillige groei. Door minimaal 6 uur achterelkaar niks te eten, treed Autofagie in werking. Door dit proces gaan de cellen zichzelf schoonmaken, recyclen en kapotte celonderdelen worden verwijderd.

Professor Yoshinori Ohsumi

De Japanse professor Yoshinori Ohsumi heeft uitgevonden dat door minder vaak te eten, dus minder eet momenten, je jouw lichaamscellen weer optimaal gezond kunt maken. Hij heeft met deze theorie de Nobelprijs voor Geneeskunde gewonnen en is wetenschappelijk bewezen.

Wel of niet ontbijten?

De meningen zijn verdeeld. Jarenlang (en nog steeds) wordt er gedacht dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Het geeft energie en het brengt de stofwisseling op gang. Bij intermittent fasting, stel je het eetmoment uit zodat cellen de kans krijgen zichzelf te regenereren. Je slaat dus niet je ontbijt over, maar verplaatst het naar een later moment op de dag. Dat gaat natuurlijk niet in één keer, probeer het langzaam op te bouwen.

Hoe pak je het aan?

Een makkelijke methode is om ná je avondeten niks meer te eten. Kun je je voorstellen hoeveel uur je lichaamscellen al de tijd hebben om zichzelf te ontdoen van allerlei schadelijke stoffen? Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je verse, en gezonde voeding neemt, anders blijft het dweilen met de kraan open. Ook is het een goed idee om wat koolhydraatarmer te gaan eten, zodat je lichaam en vooral je hersenen niet telkens blijven vragen om glucose. Het eten van gezonde vetten kan je hierbij helpen. Vervolgens kun je je ontbijt steeds iets verder verplaatsen in de ochtend. Hierdoor gaat je lichaam steeds beter wennen aan minder eetmomenten gedurende de dag en pak je eventuele laagdradige ontstekingen in je lichaam aan.

zoete aardappelsalade TodayIMeet

Voordelen van intermittent fasting

Dit principe heeft dus vele gezondheidsvoordelen en kan je helpen om op een natuurlijke manier van je overgewicht af te komen. Het heeft een verjongend effect op je lichaamscellen en bepaalde hormonen (zoals het groeihormoon en testosteron) komen beter in balans. Als je hierbij ook nog twee keer in de week een Hiit training volgt (op de dagen dat je niet vast), maak je extra snel de inwendige apotheek in je lichaam wakker!

Hoe vaak vasten?

Er zijn dus verschillende manieren van vasten. Eens per week is ook al helemaal prima. Lees jezelf in wat intermittent Fasting precies is en probeer een aantal manieren welke voor jou het beste werkt.

Coffee!

Ik vind in de ochtend niks eten geen probleem, maar mijn kopje koffie kan ik niet missen haha. Gelukkig mag je gewoon water, koffie (met mate) en kruidenthee op deze momenten.

Good luck!

 

 

 

 

(9926)

3 Reactie’s

 • Ik doe al langere tijd het Vastendieet 5:2, dwz 2 dagen per week slechts 500 kcal. Bevalt me prima en ik blijf zo mooi op gewicht, kan de andere dagen redelijk gewoon kha eten en in het weekend eet ik graag een broodje, patatje en wijn.
  De koffie in de ochtend op vastendagen kan ik ook niet missen maar ik eet wel 2x fruit elke dag.
  Ik vraag me af hoeveel invloed dat heeft als ik IF zou gaan doen, fruit verteert snel. Verder zou het geen probleem zijn alleen tussen 1 en 7 te eten en IF te doen. Ik ben gelukkig ook geen avond eten, als diner op is en koffie na eet ik niets meer tot de volgende koffie en fruit rond 7.30 de volgende morgen. Heb je enig idee of dat voldoende is voor IF?

 • Het is hier al eerder genoemd, maar er is nooit op gereageerd en dat vind ik jammer…
  Bulletproof koffie doorbreekt inderdaad het vasten.
  Het maakt misschien niet heel veel uit voor het vasten met het doel wat gewicht te verliezen en/of je beter/energieker te voelen, maar als je vast omdat je autofabriek wilt bevorderen, dan moet je dat laten staan.

  Zwarte koffie (en water en kruidenthee) zijn natuurlijk wél prima en sommigen zeggen dat een heel klein beetje melk in je koffie ook geen invloed zou hebben op het autofagie-proces.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.