Goed slapen doe je zo!

Goed slapen doe je zo Today IMeet

Onlangs vertelde ik hoe ‘controle loslaten’, de kwaliteit van een gezonde nachtrust bevordert. Goed slapen is niet iedereen gegeven, en dat is jammer want een goede nachtrust is zó belangrijk voor je gezondheid. Ook ik ga regelmatig vroeg naar bed, om zo mijn lichaam te laten herstellen en mijn mind tot kalmte te bedaren.

Creative minds

Een creatieve geest heeft altijd wel wat te vertellen, ook als je lichaam moe is en wil slapen. Mijn rechter hersenhelft draait soms overuren en komt met geniale ideeën en met verhalen die vertelt willen worden. Het nadeel is dat deze vlagen van inspiratie zich vaak aandienen op een tijdstip dat hersenen eigenlijk in ‘deep sleep’ zouden moeten verkeren. Daarbij komt dat, volgens mijn lief, ik de irritante eigenschap bezit om een liedje dat in mijn hoofd zit, de gehele dag door te zingen en te neuriën. Het irritante voor mijzelf is, dat dit ook ’s nachts doorgaat.

slapen doe je zo TodayIMeet

Stargazing

Afgelopen zomer klonk het nummer ‘Stargazing’ regelmatig op de radio, een lekker relaxed nummer om overdag in de auto mee te zingen. Ik trommel wat mee op mijn stuur maar vrees het ergste voor de nacht, dat het letterlijk sterrenkijken zal worden…

Een aantal uren later, draai ik van mijn linkerzijde naar mijn rechterzijde en zucht een paar keer. In mijn gedachten zing ik de laatste regel van het refrein en gebaar mijn geest tot stilte. ‘NU, graag’, mompel ik erachter aan. Frustratie! De volgende morgen kijk ik in de spiegel, frons een paar keer en zie dat mijn nachtelijke onrust zijn tol begint te eisen. Ik besluit dat ik praktisch gezien het heft in eigen handen ga nemen.

Matrassenjacht

‘Wat zou jij doen als je niet goed kan slapen’, vraag ik manlief in de ochtend, terwijl hij zijn eerste kopje koffie drinkt. Hij is een hele goede slaper en heeft zelden last van ‘stargazing’. ‘Een nieuw matras kopen’, is zijn nuchtere conclusie. Ik staar hem verbaasd aan, daar had ik nog helemaal niet  aan gedacht. ‘Een fijn nieuw matras, die zich helemaal naar je lichaam vormt, lijkt mij héérlijk’, droom ik hardop. ‘En voor mij een matras, met een goede ventilatie, zou top zijn’, merkt hij op. We kijken elkaar aan; Eureka! We gaan op matrassenjacht! Want de basis voor een gezonde nachtrust begint natuurlijk bij een goed matras, een frisse kamer en kalme geest.

Acceptatie en overgave

‘Tjsa, maar wat te doen met mijn eeuwig babbelende en zingende monkey mind?’, vraag ik me hardop af. ‘Acceptatie en overgave, schat, je bent wie je bent’. Alweer een rake conclusie, bedenk ik mij. Wat je volledig accepteert, geeft de onrustige situatie geen bestaansrecht meer en overgave leidt naar een peaceful state of mind.

Met deze gedachte ga ik ’s avonds slapen; ‘praat maar door’,  zeg ik tegen de wakkere aap in mijn hoofd. Het is goed zo.

Slaap lekker.

 

(416)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.