Hoe houd je je hersenen gezond?

Je bent moe, je voelt je slap en eigenlijk zou je wel even een dutje willen doen. Helaas zit dat er niet altijd in. Vervolgens zakt je bloedsuikerspiegel en word je een beetje trillerig. Humeurig vraag je je af wat je kunt doen om je beter te voelen. Of vraag je jezelf eens af; Hoe houd je je hersenen gezond? De hersenen schreeuwen om brandstof en iedere vezel in je lichaam vertaalt dit in een drang naar suiker, bijvoorbeeld in de vorm van chocolade. Je onderbuikgevoel weet wel beter, en adviseert je een gezonde appel te nemen, om je lichaam te voeden met natuurlijke fruitsuikers. Wat doe je?

Hersenen goed onderhouden

Ik moet eerlijk bekennen dat ik een echte chocoholic ben. Los van de energie kick die ik na het eten van een flink stuk chocola ervaar, worden ook de feel-good hormonen wakker. Niks mis mee, zou je zeggen. Maar wat als je hersenen na iedere dip blijft schreeuwen om meer brandstof? Nu moet je weten dat de hersenen voor ongeveer 60 procent uit vetten bestaat. Willen we de hersenfuncties goed onderhouden of zelfs verbeteren, is het noodzakelijk om iedere dag gezonde vetten op het menu te zetten. Veel mensen krijgen de kriebels bij het horen van ‘vetten’, maar uit onderzoek is gebleken dat juist gezonden vetten bijdragen aan een goede stofwisseling en de juiste voeding voor het brein is.

Intuïtieve ontwikkeling

Je fysieke lichaam in balans brengen is de eerste stap naar spirituele groei. Vooral je hersenen spelen hierin een belangrijke rol. Een goede samenwerking tussen de linker en de rechter hersenhelft is van belang om prikkels en informatie te verwerken. Om meer vanuit je gevoel te gaan leven en je intuïtieve ontwikkeling te activeren, zou je de rechterhersenhelft kunnen stimuleren. Een muziekinstrument bespelen is hiervan een mooi voorbeeld. Ik heb een tijdje gitaarles gehad en ik kan je vertellen dat de coördinatie tussen beiden handen nog lastig is. Juist door me hierop te focussen, werken beide hersenhelften perfect samen en wordt mijn creatieve geest wakker, waardoor er een constante creatieve flow ontstaat en ik kan tappen uit het inspiraatje-vaatje.

Welke natuurlijke brain-boosters kennen we?

Essentiële vetzuren dus! Producten met omega 3 zijn onmisbaar voor een goede hersenwerking, zoals vette vis. Te denken aan zalm, haring en makreel. Maar ook andere vetten, zoals avocado, goede olijfolie en biologische kokosolie zijn bijzonder rijk aan essentiële vetzuren. Als tussendoortje kun je dagelijks een handje vol walnoten, amandelen en cashewnoten nemen en strooi eens wat vaker hennepzaadjes en lijnzaad over je yoghurt heen.

Maar wat drinken we dan?

Gebleken is dat groene thee, witte thee en matcha thee een positief effect heeft op het brein en ja, water is altijd een goed idee om tussendoor te drinken, om een heldere geest te behouden en die grijze massa te ontdoen van gifstoffen. Rest mij nog te zeggen, dat er heus ook positieve voordelen kleven aan een lekker stuk (pure) chocolade en een goed glas rode wijn. Beiden zitten boordenvol antioxidanten en helpt je bovenkamer te verjongen en ontspannen.

Balans dus!

(268)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.