Gezond en energiek de herfst door

herfst todayimeet

De herfst is een feit. Ondanks dat het één van mijn favorieten seizoenen is, is het ieder jaar weer een uitdaging om fit en energiek deze periode door te komen. Je kunt je maar beter goed voorbereiden tegen een lage weerstand, om lekker te kunnen genieten van al het moois wat de herfst te bieden heeft.

Selfcare

Het wordt kouder en eerder donker, daardoor geeft je body en mind aan meer behoefte te hebben aan ontspanning, warmte en comfy food. Door goed te luisteren naar deze impuls, krijg je als vanzelf de vitaminen en mineralen binnen die in dit seizoen belangrijk zijn.

Wat te doen in de herfst?

Probeer eens een warm ontbijt, zoals bijvoorbeeld dit warme appel-havermout taartje. Het werkt verwarmend en aardend. Goed begin van de dag dus.

Slik extra vitamine D en C. Doordat de dagen korter worden en het aantal zonuren drastisch vermindert, daalt het vitamine D niveau in het lichaam. Als dit onder een bepaald level komt, kan dit voor nare klachten zorgen. Lees hierover alles in mijn blog over Vitamine D. Een ander onmisbare vitamine om je weerstand op peil te houden is natuurlijk vitamine C. Ondanks dat je deze vitamine goed uit groente en fruit kunt halen, is het aan te bevelen om in de herfst en winter extra vitamine C te slikken.

Lekkere lange boswandelingen om extra zuurstof op te nemen. In de herfst kun je heerlijke boswandelingen maken. De natuur is prachtig en dit heeft een rustgevende werking op je hele wezen. Ik ga bijna dagelijks met de honden even de bossen in en voel me altijd weer helemaal opgeladen als ik thuis kom.

Helemaal ideaal is het als je in het begin van de week een lekkere grote pan pompoensoep maakt, waar je gedurende een aantal dagen met de lunch van kunt eten. Buiten het feit dat pompoensoep erg lekker en wederom verwarmend is, is het ook comfy food, door het hoge gehalte aan tryptofaan in de pompoen. Tryptofaan is een neurotransmitter, oftewel een gelukshormoon, die je een blij gevoel geeft wanneer de blaadjes vallen.

Drink een kurkuma latte om een middagdip te voorkomen. Echt, het werkt! Het is mega verwarmend en geeft je immuunsysteem een boost.

Over een boost gesproken, als de griep je dan toch te pakken heeft, begin dan direct aan de vlierbessensap. Vlierbessen heeft een genezende en antivirale werking.

Tenslotte; zorg voor een goede nachtrust in een goed geventileerde kamer. Je lichaam herstelt het beste tijdens je slaap en door een goede ventilatie krijg je voldoende zuurstof binnen om de cellen goed te laten herstellen.

Ik wens je een heerlijke herfst!

 

 

(217)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.