Hara Hachi Bu!

Hara Hachi Bu Today I Meet

Oftewel de tachtig procent vol regel. Ik heb al vaker over The Blue Zone geschreven en over hun levenswijze. Eén van de principes uit het blauwe zone gebied in Japan; Okinawa, is het Hara Hachi Bu principe. Deze Japanse term staat voor het principe om jezelf niet te overeten. Het duurt namelijk altijd iets langer totdat je hersenen het seintje krijgen dat je voldoende gegeten hebt.

Even time out

Je kent vast wel het voorbeeld dat als je lekker aan het eten bent en je na een tijdje gebeld wordt. Na afloop van het gesprek realiseer je jezelf dat je eigenlijk voldoende gegeten hebt. Ondertussen hebben je hersenen dus het seintje gehad.

Als je deze methode onder de knie krijgt, is het behouden van een gezond gewicht easy, oftewel appeltje – eitje! Vaak ben je namelijk helemaal niet bewust met je voeding bezig en voordat je er erg in hebt is je bordje leeg en denk je; ‘oh, is dit het dan?’, om vervolgens nog maar een keer op te scheppen. Dusss…

How to Hara Hachi Bu?

Het vergt wat oefening, maar ik zal je een paar tips geven;

Bewust eten; jaa, I know, het klinkt als een open deur hè, maar het werkt echt. Hoe vaak sta je niet (als lunch) gehaast aan het aanrecht een boterham naar binnen te werken? Ga even zitten en maak er een klein feestje van met gezonde snackjes (komkommer, humus, tomaat) on the side.

Kleinere happen nemen en goed kauwen, tussendoor even je bestek neerleggen, kleiner bord nemen en veel groente opscheppen. Groenten bevatten veel vezels en geven uiteindelijk sneller een verzadigingsgevoel.

Welke regels hanteren ze in Japan nog meer voor een gezond en happy leven?

Beweeg voldoende, maar neem ook op tijd rust, even een moment van bezinning. Dat kan meditatie zijn, tegenwoordig heb je zelfs een meditatie van twee minuten om weer helemaal tot jezelf te komen. De juiste balans vinden tussen werk en leuke dingen doen. Ook is een goede nachtrust is heel belangrijk omdat onze cellen zichzelf herstellen tijdens de slaap. Sociale contacten staan in Okinawa hoog op het lijstje, zoals je kunt lezen in mijn blog The Blue Zone en het hebben van een doel in het leven geeft een zinvol leven, waarvoor jij iedere dag graag je bed uit komt. In Japan noemen ze dat je Ikigai!

Hara Hachi Bu Today I Meet

In kleine stapjes een grote sprong voorwaarts maken

Het kan soms best lastig zijn om radicaal je levensstijl over een andere boeg te gooien. In Japan hebben ze daar ook een mooi woord voor; Kaizen. Begin dan eens met één of twee van het bovengenoemde; hara hachi bu bijvoorbeeld. Het kost weinig moeite en het bespaard je zelfs geld.

Hara Hachi Bu dus…

Lekker, licht en bewust eten totdat je bijna genoeg hebt. Sowieso, als ik deze Japanse noodles met stokjes eet, gaat dat met veel focus en lukt het me no way om het in rap tempo te verorberen. Misschien is dat het geheim?!

 

(2467)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.