Wat is geluk?

Geluk todayimeet

Heb je wel eens een moment meegemaakt dat je uit elkaar explodeerde van geluk? Vast wel. Waarschijnlijk denk je daar nog wel eens aan terug. Dan realiseer je jezelf vast ook wel dat je deze happy moments niet kunt vasthouden, maar wel kunt koesteren.

Wat is geluk?

Hoe bereik je deze gelukzalige state of mind? Hoewel het natuurlijk persoonlijk is en een relatief ruim begrip, zijn veel mensen bewust of onbewust zoekende naar deze staat van ‘zijn’. Volgens de statistieken scoort Nederland hoog in het rijtje ‘het gelukkigste land ter wereld’, maar omdat veel mensen zich afvragen hoe geluk voelt of eruit ziet (boeken over geluk zoals De logica van geluk van Mo Gawdat en coachingstrajecten waren nog nooit zo populair als nu), leek het mij zinvol hier eens dieper op in te zoomen.

Onderzoek naar geluk

‘Gelukkig’ is er al veel onderzoek gedaan naar het vinden van geluk; het blijkt dat bij de geboorte het al voor 50 % vastligt hoe je geluk gaat ervaren. Je geluksniveau wordt dus deels bepaald in de genen. Daarnaast hangt 10 % af van de omstandigheden waarin je verkeerd en 40 % hangt af van de wijze waarop je hier zelf mee omgaat en actie onderneemt. Interessant!

Hoe maakbaar is geluk

Door te kijken naar mensen die deze happy vibe van nature lijken te bezitten, werd het één en ander duidelijk:

Een fit en energiek lichaam en geest is de een basisvoorwaarde om je fijn te voelen. Natuurlijk is dit niet iedereen gegeven, maar je kunt er wel naar streven om voor jou het hoogst haalbare te bereiken door middel van gezonde voeding, beweging en je geest te trainen om fit en alert te blijven.

Besef je iedere dag weer waar je dankbaar voor bent, en spreek dit ook regelmatig uit. Dankbaarheid heeft een hoog energetische trilling en hiermee trek je nog meer ‘gelukkige’ en mooie momenten naar je toe.

Focus je op hetgeen jou blij maakt en wees vriendelijk voor een ander. Immers, wat je uitzendt komt op een bepaalde manier weer bij je terug en zorgt voor een prettige leefomgeving.

Goed nieuws

Volgens de Dalai Lama heeft ‘gelukkig zijn’ niets te maken met wat je wel of niet hebt. Succes is mooi en geeft een kick, maar het echte geluk komt van binnenuit. Het is namelijk je natuurlijke staat van ‘zijn’ en je geboorterecht. Situaties van buitenaf kunnen blokkades opwerpen, waardoor je jezelf misschien ongelukkig voelt. Echter, een negatieve geestestoestand is vergankelijk en kan aan gewerkt worden.

Hoe kijk je naar je leven?

Het continue streven naar geluk buiten jezelf om is dus een gebed zonder einde, en brengt niks anders dan teleurstellingen en ontevredenheid. Hoe ervaar je je leven? Haal je voldoening uit je dagelijkse bezigheden en de omgang met je dierbaren? Of ben je misschien al weer bezig met de dag van morgen?

Duurzaam geluk

Het grote geheim van gelukkig zijn schuilt hem dus niet in de korte successen (hoewel dat soms ook heel fijn kan zijn), maar mee te drijven op de eindeloze stroom van mogelijkheden die het leven jou te bieden heeft en aan te komen bij je authentieke zelf.

 

(324)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.