5 redenen waarom je iedere dag een boek zou moeten lezen!

5 redenen om een boek te lezen Todayimeet

Wist je dat het lezen van een boek enorm goed voor je algemene ontwikkeling én algehele gezondheid is? Misschien verslind je boeken bij de vleet en zal je ondergenoemde redenen direct beamen, of gun je jezelf gewoonweg de tijd niet om rustig met een boek te gaan zitten? In dat laatste geval is het raadzaam om in ieder geval dit artikel te lezen.

Minder stress

Een hele goede reden om mee te beginnen, want als je minder stress op een dag ervaart, komt er veel meer ruimte om de dingen te doen die je echt belangrijk vindt. Het is zelfs bewezen dat door slechts 6 minuten aandachtig te lezen, het ervoor zorgt dat je hartslag omlaag gaat en je hele lichaam zich ontspant.

Beter geheugen

Hoewel je brein zich tijdens het lezen van een boek ontspant, stimuleert het tegelijk ons cognitieve geheugen. Je hersenen zetten de gelezen tekst weer om in informatie waarbij je het concentratievermogen aanspreekt. Hoe vaker je dit herhaalt, hoe beter je het concentratievermogen en het geheugen traint. Het brein krijgt ‘honger’ en wil zich nog verder ontplooien.

Sociale vaardigheden

Soms is het lastig jezelf in andermans situatie in te leven. Vaak bekijk je een probleem of gebeurtenis vanuit één kant, namelijk vanuit je eigen positie. Wanneer je veel fictie leest, worden er vaak verhalen vanuit meerdere kanten belicht. Het opent je brein voor verschillende zienswijzen, waardoor je met een helikopterview elke situatie juist kunt inschatten.

Vergroot je kennis en woordenschat

Lezen maakt je een ‘rijk’ mens. Vanuit je luie stoel meegenomen worden naar de meest interessante plekken. Beleef je waanzinnige avonturen. Word je ondergedompeld in de uitgebreide vocabulaire van de Nederlandse taal, waardoor je je woordenschat automatisch vergroot. En ontwikkel je, zonder dat je er erg in hebt, een verbeeldingsvermogen die je in je leven goed van pas kan komen.

Lezen maakt je creatief

Het brein slaat alle gemaakte indrukken en beelden op als informatie, vaak zonder dat je je daar bewust van bent. Wanneer je creatief bezig bent, kan deze opgedane kennis zomaar tevoorschijn komen en je helpen bij je creatieve proces.

Wegdromen in een goed boek

Lezen is dus geen straf, helemaal wanneer je je realiseert hoeveel voordeel je met deze ontspannende bezigheid kunt hebben. Urenlang kan ik in een grote boekhandel spenderen. Ieder boek laat ik even door mijn handen gaan. Ik bekijk de kaft, lees de achterflap en dan rest nog de lastige keuze om het meest geschikte boek te kiezen.

Favoriete boeken

Ik heb er velen en kan ze niet allemaal opnoemen. Om je een indruk te geven uit welke boeken ik momenteel vaak een stukje lees, om inspiratie voor mijn blog uit te halen, zijn:

De Tao van DR. Wayne W. Dyer

De logica van geluk van Mo Gawdat

Als jouw leven een cirkel is waar sta je dan van Inez van Oord

Het sprookje van de dood van Marie-Claire van der Bruggen

De vierde dimensie van Hans Peter Roel

The Artist’s Way van Julia Cameron

Eat- Pray- Love van Elizabeth Gilbert

Big Magic van Elizabeth Gilbert

Gewoon para Normaal boek Todayimeet

Én natuurlijk mag mijn eerste boek ‘Gewoon para Normaal’ in het rijtje niet ontbreken. Het tweede boek komt er (bijna) aan en misschien wordt dat wel jouw favoriete boek!

Soon more!

 

 

(668)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.