Bloedsuikerspiegel/ Afvallen

Bloedsuikerspiegel - afvallen door Today I Meet

Er zijn verschillende factoren waarom iemand aankomt. Het gezegde ‘ieder pondje gaat door het mondje’ klopt ook nog steeds, maar het heeft er wel mee te maken met wat je eet. Ik weet heel goed wat ik wel en niet moet eten en doen om een mooi gewicht te behouden, wat bij mij past. Maar het valt niet altijd mee. Ik heb namelijk een onweerstaanbare drang naar chocolade en andere zoetigheid. Als ik dat niet dagelijks eet ga ik trillen en ben ik onuitstaanbaar. Erg lastig, ook voor mijn omgeving. Maar hoe zit dat nou eigenlijk? Waarom MOET mijn lichaam chocola als ik in een energie dip zit?

Het heeft te maken met de bloedsuikerspiegel. Door het (veelvuldig) eten van ‘snelle’ koolhydraten stijgt je bloedsuikerspiegel binnen no-time naar een hoog level, vervolgens maakt je lichaam insuline aan om glucose de cellen in te laten gaan. Insuline is een vet producerend hormoon en slaat het vet op. Je voelt je even helemaal top na het eten van een paar witte boterhammen, maar vervolgens na een uurtje slaat de vermoeidheid weer toe en ben je weer op zoek naar iets lekkers wat je uit de dip kan halen. Insuline wordt weer aangemaakt en de vicieuze cirkel is rond.

Wat is het antwoord op deze bloedsuikerschommelingen?

Juist, zorgen dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft!

Hoe doe je dat?

Door producten te eten en drinken met een laag glycemische lading (dat wil zeggen hoeveel een product je suikerspiegel laat stijgen). Hierdoor blijft je suikerspiegel dus stabiel, neemt je zoete trek weg en hoeft je lichaam niet zoveel insuline aan te maken, met als gunstig gevolg dat je af valt!

Een aantal suggesties:

(Tussen deze maaltijden goed water drinken, en altijd voor je maaltijd)

Als ontbijt neem ik 1 vezelrijke cracker (wasa vezelrijk) met 2 gekookte eitjes 1 sapje van Frecious (deze bestel ik regelmatig als ik geen tijd heb om zelf een groente/fruit shake te maken, binnenkort vertel ik hier meer over ).

img_8906.jpg

Tussendoor: klein bakje met ongezouten, niet geroosterde amandelen of walnoten met wat rozijnen en een kop groene thee

img_8882.jpg

Lunch: Courgette Spaghetti (recept bij Food&Drinks)

Tussendoor: Koffie en paar blokjes pure chocola, met wat walnoten erbij. (door de noten erbij blijft de bloedsuikerspiegel redelijk laag).

Diner: Stukje vlees of vis met veel groenten en een gepofte aardappel of een kleine portie wilde rijst.

Avond: bakje yoghurt roer of voor hartige trek: wat olijven, augurkjes en gedroogde tomaatjes.

Conclusie: Eet ik brood? Weinig. Er is natuurlijk niks mis met zo nu en dan een lekkere boterham maar probeer dus te variëren, zodat je niet ineens te veel koolhydraten binnen krijgt.

Bovenstaande is  een voorbeeld hoe een dag eruit zou kunnen zien, lukt mij helaas ook niet altijd, maar ik doe wat ik kan.

Het klinkt best logisch hè? Als je een enorme koolhydraat verslaafde bent, just like me, kun je beginnen met om de anderhalf uur iets te eten van de lijst met een laag glycemische lading, na verloop van tijd merk je dat je steeds minder behoefte hebt om de hele dag te ‘grazen’.

(Welke producten een laag glycemische lading hebben kun je googlen.)

Succes, en ik hoor graag jullie bevindingen.

 

(1276)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.