Ananda Spa in the Himalayas India

Ananda Spa India Yoga todayimeet

Ongeveer een jaar geleden vertelde mijn vriendin dat ze met haar man naar India zou gaan, naar een Ayurvedisch kuuroord. Zonder mij te bedenken riep ik: ‘Ik ga mee!’ Mijn man keek bedenkelijk, maar wist ook wel dat er geen houden meer aan was…Afgelopen week was het zover en vertrokken wij naar Ananda Spa in India! Een prachtig Ayurvedisch kuuroord aan de voet van de Himalaya.

Ananday Spa India

img_0736.jpg

Vanaf het vliegveld worden we met de auto opgehaald en ik kijk mijn ogen uit. Links en rechts van ons scheuren er auto’s en busjes voorbij. Af en toe moeten we een koe ontwijken. Apen zitten langs de weg op een muurtje elkaar te vlooien en honden lopen tussen het afval te snuffelen. Ik hoor mijn vriendin (voor de grap) aan de chauffeur vragen waar de olifanten zijn, waarop hij antwoordt dat er ’s avonds alleen onder begeleiding, in een konvooi gereden mag worden, en dat er vorig jaar nog mensen zijn aangevallen door een groep olifanten. Slik. We rijden verder. Vrouwen met oude versleten, maar prachtig gekleurde jurken, staan bij een kar met groenten te onderhandelen en langs de weg zie ik een man op een stoepje voor zijn ‘winkeltje’ zitten. Gewoon te zitten. Wie weet hoe lang hij daar al zit. dag in, dag uit…
Rechts van mij zie ik een droge rivier, waar nu alleen maar puin zichtbaar is en varkens tussendoor struinen. Ik zucht een keer en heb zo mijn eigen gedachten.

img_0392.jpg

img_0642.jpg

Dr. Mcdreamy:

Na een lange slingerweg door de bergen doemt het voormalige paleis van de maharadja op, wat nu de receptie van het Ananda Hotel is. Een warm welkom volgt. Een uurtje later zit ik in mijn witte yoga pakje voor de Ayurvedische versie van Dr. “McDreamy”. Na een ingevulde vragenlijst en een intake gesprek vertelt hij mij vriendelijk dat ik een Vata met een beetje Pitta type ben. Ik werp een blik op mijn nieuwe ‘dieet’ en zie hoofdzakelijk alleen maar thee en groenten staan. Daarbij zegt hij: ‘try to avoid coffee, alcohol and meat.’ Ik kijk mijn man schuin aan en ik zie hem grijnzen. Maar als Dr.”McDreamy” hem een liquid diner voorschrijft, is het ineens niet meer zo grappig. Samen kijken wij  “Mcdreamy” nog eens vragend aan, maar hij is onverbiddelijk. Hij lacht vriendelijk, schudt een paar keer met zijn hoofd op een typisch Indiase manier en zegt: ‘If you fail to plan, you plan to fail.’ Tja…daar heeft hij wel een punt.

If you fail to plan, you plan to fail…

Een beetje lacherig en hongerig staan we buiten en besluiten eerst maar even het restaurant te gaan checken. Onze bourgondische vrienden zitten al aan tafel en we zien een heerlijk buffet. Weliswaar alleen met groenten, peulvruchten, noten, zaden, pitten, en kiemen maar buiten je eigen dieet om, kun je daar gewoon van nemen. Omdat het de eerste avond is, en wij verrezen zijn (zoals dat heet), vinden wij dat we recht hebben op tenminste één glaasje wijn. De ober heeft dit soort mensen waarschijnlijk wel vaker aan zijn tafeltje en schudt zijn hoofd van links naar rechts (wat in India het tegenovergestelde betekent, gelukkig) en laat ons de wijnkaart zien. “McDreamy” is nergens te bekennen en ik voel me net een stout, ondeugend kind die elk moment betrapt kan worden. Wij vragen ons bij elk gerecht af waar het vlees blijft, en mijn man zit tussen de gerechtjes alleen op een muurtje in zijn witte gewaadtje een peukie ’te doen’. Wij zijn duidelijk in de ontkenningsfase.

Maar dan. De volgende morgen. Allemaal hebben we ons eigen programma van Yoga, Pranayama in pyjama en Ayurvedische behandelingen ( gericht op detoxen en verjonging van het lichaam). Soms treffen we elkaar voor lunch, maar vaak heeft iedereen zo’n ander schema dat we elkaar niet zien overdag. Zo gaat de week verder. Er hangt een hele serene sfeer. ‘s Morgens vroeg, als ik in m’n uppie om 07.00u naar mijn meditatie loop en onderweg een klein aapje mij tegemoet loopt, overvalt mij een gevoel van ontroering en dankbaarheid. ’s Avonds aan tafel gaan de gesprekken veelal over de behandelingen en de uitwerking ervan (iets met ontlasting hahaha). We houden ons braaf aan dr. McDreamy’s dieet en gek genoeg kost het ook geen moeite meer. Het blijft natuurlijk hilarisch als mijn man zijn liquid soepje met 2 blokjes tofu in één minuut naar binnen werkt en mij daarna vraagt: ‘krijg jij dat allemaal wel op?’

img_0351.jpg

img_0370.jpg

Halverwege de week zijn we een middag ‘behandelvrij’ en maken we een heilige ceremonie mee aan rivier de Ganges. Wat een bijzondere ervaring. Allemaal biddende en chantende mensen aan het water bij zonsondergang. Ik heb geen idee wat ze chanten, maar het klinkt heel zen. We zitten allemaal op traptreden en strak naast mij zit een Indiase man. Hij zit te klappen en zingen en af en toe heb ik het gevoel dat hij naar het tasje tussen mijn benen aan het loeren is. Ik klem met mijn voeten de tas wat strakker en pak het handvat steviger vast. De zon is inmiddels onder gegaan, de mensen om ons heen gaan steeds harder zingen en klappen en overal wordt er vuur in een soort kandelaar aangestoken. Ik begrijp niet precies wat de bedoeling is, maar ik zie dat het van hand tot hand gaat. Mijn buurman krijgt de kandelaar in handen, bedenkt zich geen moment en geeft het aan mij. Ik ben nog een beetje argwanend, maar dan legt hij zijn handen op mijn hoofd, geeft er een kus op en roept:

God bless you…(schaam schaam).

img_0501.jpg

img_0479.jpg

img_0490-1.jpg

De resterende dagen verlopen rustig en we voelen ons at peace. Bij het eindconsult schudt Dr. “McDreamy” nogmaals tevreden met zijn hoofd, bekijkt me van top tot teen en zegt; ‘You did well’. Trots neem ik zijn compliment in ontvangst, alsof ik geslaagd ben ofzo. Door het raam van zijn praktijk zie ik een aapje brutaal naar binnen loeren, en daarna lenig van boom tot boom zwaaien. Heerlijk denk ik, zo voel ik mij nu ook; rustig, kalm, vrij, lenig (haha) en nog steeds net zo ondeugend als die aap.

img_0558.jpg

Thank You India, Thank you silence…

img_0336.jpg

Namaste,
Karin

 

 

 

 

 

(520)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.