De brede werking van Glutamine

Glutamine Todayimeet

Glutamine is een aminozuur welke een belangrijke rol speelt in ons lichaam. Ons lichaam maakt zelf glutamine aan, maar in een aantal gevallen (bij fysieke stress, mentale stress, darmproblemen en bij het toenemen van de leeftijd), kunnen er tekorten ontstaan en kan je lichaam dit stofje heel goed gebruiken. Omdat het waarschijnlijk niet op je gebruikelijke vitamine lijstje staat, wilde ik me er eens in verdiepen.

Glutamine heeft een brede werking

Bij mensen met een verstoorde darmflora en overbelasting van het immuunsysteem door chronische ziekten heeft het lichaam grote behoefte aan glutamine. Tevens is glutamine bij veel stofwisselingsprocessen betrokken. Doordat glutamine zich in de ruggenmergvloeistof bevindt, kan het gemakkelijk de bloedhersenbarrière passeren en omgezet worden in de neurotransmitter GABA. Dit klinkt misschien ingewikkeld maar GABA is een rustgevende neurotransmitter.

Te kort aan GABA

Een tekort aan GABA kan zich weer uiten in verschillende klachten, zoals; angst, depressie, slaapproblemen of vermoeidheid. Doordat glutamine een belangrijke brandstof voor de hersenen is, wordt het concentratievermogen en de geestelijke alertheid verhoogt. Ook verhoogt glutamine het serotonine gehalte, welke onderdeel is van één van de feel-good hormonen.

Stofwisseling

Dit belangrijke aminozuur stimuleert de stofwisseling van eiwitten, vetten en koolhydraten en brengt balans in de zuur/base balans van je lichaam. Dus bij verzuring van het lichaam kan glutamine uitkomst bieden.

Mesoloog

Het blijft natuurlijk gissen waar je precies een tekort aan heb. Meestal neem ik zo nu en dan op gevoel een aantal weken bepaalde vitaminen. Maar ik kan me voorstellen dat je dat niet op eigen houtje wil bepalen. In dit geval zou je een mesoloog kunnen raadplegen.

Hoeveel nodig

Glutamine komt van nature in grote hoeveelheden voor in kwark, eieren, yoghurt en melk. Maar ook in groenten zoals spinazie en bonen. Wanneer je een supplement kiest is ongeveer 1 gram glutamine per dag voldoende om de cellen in de darmwand te repareren, waardoor een betere opname van dit aminozuur mogelijk is. Zelf heb ik voor het merk AOV gekozen, en is een goed opneembare variant. Gecombineerd met zink en teunisbloemolie, werkt dit voor mijn energie en feel-good mood, erg goed haha…

Glutamine Todayimeet

 

Succes.

 

 

 

 

 

(465)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.