Waarom we zink nodig hebben!

zinktekort Today I Meet

Zink is een onmisbare schakel in het verhogen van het energielevel en het boosten van de weerstand. Nu de dagen korter worden en de temperatuur steeds lager zakt, merk je om je heen dat er steeds meer mensen verkouden zijn. Daarom is het een goed idee om aan het weerstandsniveau te gaan werken. Veel mensen hebben zink tekort, zonder dat ze het weten. Dit kan nog wel eens voor problemen zorgen.

zinktekort Today I Meet

Zink geeft je lichaam een boost

Het spoorelement zink is betrokken bij een aantal belangrijke processen in je lichaam. Zink speelt onder andere een belangrijke rol bij de groei van kinderen, het ontwikkelen van een sterk afweersysteem, goed werkende stofwisseling, vruchtbaarheid en een goed libido. Ehm, libido zeg je? Jazeker, zink is nodig voor de aanmaak van testosteron. Wanneer je plannen voor gezinsuitbreiding hebt, is zink zeker aan te bevelen. En nee, niet alleen vanwege de ‘good vibes’ ( het verbetert ook de stemming) én de romantiek tussen de lakens, maar zink verhoogt ook de kwaliteit van het sperma. Just saying! Uit onderzoek blijkt, dat wanneer je verkouden bent, je lichaam met zink veel sneller herstelt, vooral wanneer je het inneemt in combinatie met vitamine C. Het is natuurlijk lastig te bepalen of je lichaam een zinktekort heeft, maar er zijn een aantal symptomen die erop kunnen wijzen…

zinktekort Today I Meet

Wat wijst op zinktekort

Wanneer we te weinig zink binnenkrijgen door voeding, bij roken, ruim alcoholgebruik en een hoge suikerinname, verhoogt dit de behoefte aan extra zink. Groeiachterstand bij kinderen kan wijzen op een zinktekort, ook huidproblemen kunnen erop duiden, witte puntjes op je nagels en een slechte haarconditie kan een oorzaak van een tekort zijn. Vaak verkouden, dus een lage weerstand is een aanwijzing en verder worden haaruitval, geheugenproblemen, gebrek aan focus, nachtblindheid en een laag libido ook genoemd. Genoeg reden dus om eens een periode van een aantal weken extra zink aan je dagelijkse portie vitamine toe te voegen.

Voeding of supplement?

Eiwitrijke voeding bevat een flinke dosis zink, zoals; vlees, kip, eieren, zuivel, bonen, noten, hennepzaad, zilvervliesrijst, oesters, zeewier, zaden en kiemen. Wanneer dit toch niet voldoende blijkt te zijn, kun je eventueel ook een supplement nemen (laat je goed voorlichten over een goed opneembare vorm, bijvoorbeeld in combinatie met koper).

Te veel zink

Het is natuurlijk niet de bedoeling om als een malle een grote hoeveelheid zink in te gaan nemen. De aanbevolen hoeveelheid zink per dag ligt rond de 8 milligram per dag. Bij een flink tekort 15 tot 25 milligram per dag. Bij diarree en misselijkheid kan er sprake zijn van een te veel aan zink.

Kijk voor jezelf wat goed voelt.

Santé.

 

 

 

(328)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.