Thankyou India

Ananda Spa India Today I Meet

Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke bucket-list. Op mijn lijstje stond al jaren met stip op nummer één; een bezoek aan een Ayurvedisch oord in India. Toen zich vorig jaar de kans voordeed om mijn nummer één af te vinken, bedankte ik God op mijn blote knietjes en het Universum voor het manifesteren. Samen met mijn man en onze vrienden togen wij, niet wetend wat ons te wachten zou staan, naar Noord India – aan de voet van de Himalaya. Na een lange reis met een tussenlanding in Delhi, ging er een andere wereld voor mij open.

Ananda Spa Hotel India

In de taxi kijk ik mijn ogen uit; een mix van kruidige geuren, smog, drukte en het beeld van vrouwen in allerlei kleurige gewaden, dringen mijn zintuigen binnen. Langs de weg lopen koeien en apen. Auto’s rijden kris-kross voorbij en steeds langzamer klimt de taxi de berg omhoog. Na een lange slingerweg door de bergen doemt het voormalige paleis van de maharadja op, wat nu de receptie van het Ananda Hotel is. Bij de receptie volgt een warm welkom en diep onder de indruk van de serene sfeer, buig ik mijn hoofd en maak ik met mijn handen een namasté gebaar.

Ananda Spa India Today I Meet

Ons verblijf start met een consult bij de Ayurvedische arts. Een uurtje later zit ik, in mijn witte gewaadje, aan zijn bureau. Hij legt uit dat hij eerst het constitutie type vaststelt en daarna naar de totale mens kijkt; de combinatie van body-mind and soul.

Constitutie type

Alles heeft met elkaar te maken. Hoe ervaar je jouw leven? Heb je stress? In welke staat van ‘zijn’ is  je lichaam en welke voeding past het beste bij jouw constitutie type. Aan de hand van een vragenlijst en het voelen van mijn pols, stelt hij vast dat ik een Vata Pitta Dosha ben. Vata betekent wind, lucht en ruimte in het Sanskriet. Wanneer deze Vata-dosha energie uit balans raakt door bijvoorbeeld; teveel drank, te laat gaan slapen en overmatig eten, kan dit leiden tot aandoeningen als een verwarde mind, onrustgevoelens en minder focus. Oftewel een monkey-mind, die van de hak op de tak springt –oftewel herkenbaar.

Hij overhandigt mij de lijst met Do’s (heel veel groenten, meditatie en pranayama) en Don’ts (no alcohol, coffee and meat) voor deze week. Ik probeer hem ervan te overtuigen dat één kopje koffie echt geen kwaad kan en dat rode wijn barstensvol antioxidanten zit, maar hij is onverbiddelijk. ‘No, Madam’,  lacht hij vriendelijk, schudt een paar keer met zijn hoofd op een typisch Indiase manier en zegt: ‘If you fail to plan, you plan to fail.’  Tja, daar heeft hij een punt.

De dagen die volgen bestaan uit vroeg opstaan met als opstarter een gember-citroen thee, mediteren, pranayama, een lichte lunch, massages met warme oliën, gesprekken met een Indiase Goeroe, flinke wandelingen door het Himalaya gebergte en tenslotte een mooie ceremonie bij zonsondergang aan rivier de Ganges, omgeven door een chantende menigte. Met de dag word ik kalmer en vrediger. Mijn apengeest komt tot rust en mijn Vata komt langzaam in balans. Dankbaar ben ik dat ik deze reis mag maken en ik vraag me af of ik het ‘geleerde’ thuis in de praktijk zal brengen.

Ananda Spa India Today I Meet

Ananda Spa India Today I Meet

 

Afscheid

Bij het afscheid van mijn Ayurvedische arts voelt  hij aandachtig mijn pols en observeert me nogmaals van top tot teen. ‘You did wel’, zegt hij at peace en buigt zijn hoofd licht naar voren. Achter hem, zie ik door het raam een aapje door de bomen zwaaien. Ik glimlach een keer, want dat aapje staat voor mij symbool voor mijn Vata-dosha energie, welke in de Westerse wereld waarschijnlijk moeilijk tembaar zal blijven.

Ananda Spa India TodayIMeet

Letterlijk betekent Ayurveda ‘de leer van het leven’, en gaandeweg heb ik ontdekt dat Ayurveda inderdaad een way of life is. Het is misschien niet altijd haalbaar om deze ‘way of life’ in mijn dagelijks leven voort te zetten, maar deze week heb ik wel het inzicht en de tools gekregen om af en toe een pas op de plaats te maken en mijn altijd babbelende mind tot rust te gebaren.

Thank you India, Thank you silence…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(126)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.