Deep Sleep! Dieper slapen door controle los te laten.

Diepe Slaap Todayimeet

Mijn liefde voor gezondheids-weetjes, kennen jullie inmiddels. Zo ben ik ook geïnteresseerd in de voordelen van een goede nachtrust. Je lichaamscellen herstellen zich en je hersenen verwerken allerlei indrukken en informatie. Ze zeggen dat de eerste uren van de nacht het belangrijkste zijn voor de kwaliteit, omdat je dan in een diepe slaap bent. Na de diepe slaap volgt de REM-slaap, waarin je lichter slaapt, droomt en de ogen korte snelle bewegingen maken (Rapid Eye Movements)

Mijn slaapritme

Volgens mijn kinderen verkeer ik de gehele nacht in een soort van REM-slaap. Ik merk alles en reageer direct. Heel irritant vinden ze dat, behalve als ze me echt nodig hebben. Dan sta ik al in mijn jas, naast m’n bed voordat ze me gebeld hebben (bij wijze van spreken). Ik ben dus (bijna) altijd in ‘control’. Best vermoeiend, vooral ’s-Nachts.

Deep sleep todayimeet

Dieper slapen met Sleep cycle?

Ik hoorde laatst over een app waarbij je slaapritme en de kwaliteit ervan in kaart wordt gebracht, zonder dat je er zelf iets voor hoef te doen. Behalve één ding; slapen. Klinkt leuk, maar in de praktijk blijkt dat voor een controle freak als ik nog een dingetje te zijn. Want buiten het feit dat ik graag alert ben, wil ik ook ‘goed’ zijn in de dingen die ik doe. Dus ook in slapen.

Someone is watching you!

Nadat ik de app helemaal geïnstalleerd heb en de benodigde informatie verstrekt is aan deze app, kan het slaapfeest beginnen. Ontspannen liggen, diepe buikademhaling en nergens aan denken, neem ik mezelf voor. Ik zucht nog een paar keer deeeep, en verwacht elk moment in slaap te gaan vallen. Naast me hoor ik al een rustige ademhaling, wat me eigenlijk irriteert. Shit, hij slaapt al! Heel voorzichtig draai ik op mijn linker zijde, om ‘sleep cycle’ niet de indruk te geven dat ik een slechte ‘inslaper’ ben, want dat ben ik niet.

Na een tijdje schrik ik wakker. Ik denk even na; wat was er ook al weer? Oh ja; ik ben mijn slaapgedrag aan het meten. Ik kan mijn nieuwsgierigheid niet onderdrukken en ik moet even op mijn telefoon kijken hoe ‘goed’ ik al geslapen heb. Pffff….waardeloos dus. De klok geeft 01.23u aan en ik zou nu in mijn kwalitatieve, diepe slaap moeten zijn. Vervolgens baal ik ervan dat ik heb gekeken, want dat heeft Sleep cycle óók vast gemerkt. Wat een gedoe zeg. Naast me hoor ik de deep-sleeper, heel diep slapen, zich van niks bewust.

Klaar ermee!

Ik zet de app uit. Ben er klaar mee. Dat geeft rust en val vervolgens als een blok in slaap. ‘Mam?’ ‘Jaa’,  antwoord ik nog slaperig. ‘Je moet eruit hè’. In de deuropening staat dochterlief op haar klokje te wijzen. ‘Huh?’. Ik veer op en ben volledig gedesoriënteerd. Verslapen? Ik?

diep slapen todayimeet

Met het uitzetten van Sleep cycle, heb ik ook de wekker uitgezet en zomaar de controle losgelaten en dat slaapt me toch lekker!

 

 

 

(327)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.