Corona-tijden

Corona tijden todayimeet

COVID-19, beter bekend als het corona-virus, is onze onzichtbare vijand geworden en grijpt steeds sneller om zich heen. Ondanks dat we een aantal weken geleden misschien al wel een onderbuik gevoel hadden dat het virus ook ons zou bereiken, stonden we toen nog vrolijk Carnaval te vieren en was het Corona-virus ver van ons bed.

Corona in Nederland

Met het schrijven van dit corona artikel heeft in Nederland het onderbuik gevoel inmiddels plaatsgemaakt voor de realiteit en beginnen we met z’n allen doordrongen te worden van de sociale en economische gevolgen van het Corona-virus.

Sociale detox

Om maar met de grootste verandering sinds de corona uitbraak te beginnen; ineens word je weer bewust hoeveel tijd je buiten de deur doorbrengt. Even naar de stad, lunchen, winkelen, dinertjes, weekendjes weg in een ander land, borrels, sporten, werken enz, enz.
Voorlopig staat dit allemaal in de ijskast en kicken we met z’n allen noodgedwongen af. Voor hoe lang? Dat weet nog niemand. Niks is zeker, leg je daar nou maar bij neer.

Economische verandering

Of je nu een grote of een kleine ondernemer bent, in deze corona crisis, krijgt iedereen te maken met verandering binnen zijn organisatie. Stress en grote zorgen ontstaan, hoe het hoofd te bieden aan de gevolgen van de getroffen maatregelen. Ieders situatie is van invloed op de ander. We gaan weer met elkaar in gesprek, niet om zaken te doen, maar om samen tot een oplossing te komen over betalingstermijnen en andere financiële problemen. Ook daar worden we weer bewust van elkaars handelen in barre tijden.

Terug naar de basis

Op dit moment worden we weer teruggeworpen naar de onderste lagen van de piramide van Maslow; lichamelijke behoefte, veiligheid en zekerheid. Dat laatste kunnen we helaas niet buiten onszelf zoeken, want in deze corona situatie is niks onder controle en heb je geen zekerheid. Waar we wel op kunnen vertrouwen, is dat het leven ondertussen gewoon doorgaat, en ook wij net als de natuur onze weg weer zullen vinden.  De Italiaanse Irene Vella heeft hier een prachtig gedicht over geschreven; Maar de lente wist het niet.

Aangestoken door creativiteit

Dagen worden anders ingevuld. Op Social Media zie je de mooiste voorbeelden voorbij komen hoe  creatief we worden van noodgedwongen thuiszitten. Ondernemers zoeken een manier om zijn of haar product aan de man te brengen. Hilarische schema’s worden door inventieve moeders in elkaar gezet, om zelf ook nog wat te kunnen werken en ineens gebruiken we ons gehamsterde toiletpapier om te sporten.

Crisis: gevaar en kans

Het Chinese karakter voor het woord crisis bestaat uit twee onderdelen, gevaar en kans. Eerst voel je de bedreiging van de situatie, maar daarna ga je handelen en biedt het misschien zelfs nieuwe mogelijkheden of een richting waar je voorheen nog nooit aan had gedacht. Hoe ga je om met deze grote uitdaging. Heb je oog voor je medemens? Neem je je verantwoordelijkheid en dwing je respect af door daadkrachtig handelen voor het groot gemeenschappelijk belang?

Kleine dingen worden weer grote dingen

Terugkomend op het grootste geluk, staat natuurlijk onze gezondheid voorop en kunnen we alleen maar hopen dat wij en onze dierbaren er goed doorheen zullen komen. Daarnaast zoeken we ons geluk weer in de kleine dingen. Met een kopje koffie van het zonnetje genieten op het balkon of in de tuin. De hond uitlaten, wat voorheen een routine klusje was,  wordt nu gezien als een welkome afwisseling. Wandelen, hardlopen, fietsen, al het moois wat de natuur ons te bieden heeft èn compassie, begrip en waardering voor elkaar.

corona tijden todayimeet

Samenhorigheid; We are all-in this together!

Be safe, creative and take care!

 

 

 

 

 

 

 

(216)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.